Ås bibliotek

Ås bibliotek anbefaler:

Kriminelt god lesing

sherlockholmesHar du lyst til å lese krim, men er usikker på hva du skal velge? Er du lei av de du pleier å lese og trenger forslag til forfattere? Ta en titt på våre krim-anbefalinger.

Mariannes anbefalinger
Akunin, Boris (psevdonym for Grigori Chalcovitch Tchkhartichvili)
Akunin skriver om den unge, vakre Erast Petrovitsj Fandorin, som etter å ha mistet sin hustru i tragiske omstendigheter vier sitt liv til å bekjempe kriminalitet. Med seg har han den trofaste tjeneren Masahiro Sibata, en japaner som er spesialist i kampsport. Mysteriene omfatter både forsvunne juveler, bortførte adelsdamer og hemmelige brorskap. Scenen for de dramatiske hendelsene er oftest Russland anno 1880-årene, og bøkene har en duft av eventyr og romantikk og en underlig form for humor som blir enda tydeligere når man hører lydbøkene.

 
I avdelingen for fremmede miljøer er det få som kan måle seg med det Tony Hillerman beskriver: Jim Chee og Joe Leaphorn arbeider i navahoenens stammepoliti i reservatet i Arizona-ørkenen. Selv i vår tid med flere hundre års påvirkning utenfra er navahokulturen gjennomsyret av de gamle pueblo-tradisjonene, og Hillermans bøker er like mye en reise i en fremmed kultur som de er spennende mysterier. Chee, den yngste av politimennene, prøver å balansere de kravene yrket hans stiller mot de tradisjonelle verdiene han er vokst opp med og verdsetter, noe som ikke alltid er lett siden reglementene er utformet i den hvite manns kultur.
  
I en sjanger som flommer over av bestialske hendelser og grusomme detaljer er det godt med et pusterom brakt oss av en ekte engelsk lady. P.D. James skriver stilsikre, komplekse intriger som også er psykologiske portretter – både av gjerningsmann og etterforsker. Mest kjent er bøkene om etterforsker Adam Dalgliesh, bøker som er blitt filmet og som har gått som påskekrim på NRK. P.D. James skriver innefor en krimtradisjon der det viktigste er å vise leseren hva det var som førte frem til mordet, hva det var både i offerets og gjerningsmannens liv som ledet dem frem til nullpunktet.
 
 
Elins anbefalinger 
Amerikansk krim hvor hovedpersonen Kay Scarpetta er leder for Rettsmedisinsk institutt. Hun er utrolig dyktig og jobber alltid under hardt press. Bøkene er spekket med detaljer fra hennes arbeid og man må tåle en del grusomme detaljer. I sin sparsomme fritid føler Scarpetta et visst ansvar for sin niese som har en ganske turbulent oppvekst.
 
Dette er krim for den som ikke absolutt må ha mord, blod og grusomheter. I vakre omgivelser i Botswana har Precious Ramotswe åpnet et kvinnelig detektivbyrå. Hun tar seg gjerne av små og store mysterier og problemer folk måtte ha. Dette er varm og morsom lesing.
 
Forfatteren er selv politimann, så han vet hva han skriver om. Han sier han er lei av den tradisjonelle krimhelten som nesten alltid er fraskilt og har et vanskelig forhold til alkohol. I hans bøker heter helten William Wisting og er en helt vanlig, sympatisk mann med kone og datter. Handlingene foregår i Stavern-området i Vestfold. ”Hyggelig” krim for den som liker å lese om norske forhold
 
 
Lindas anbefalinger 
En lummer dag i Stockholm våkner de døde på sykehus og i graver. Hva gjør et rolig, nordisk samfunn med døde som nekter å være døde? Hva gjør man når ens avdøde mann banker på døra og vil inn? Vil man egentlig ha de døde tilbake? Skummel, trist og enestående fortelling.
 
Aubert, Brigitte: Døden i skogen
Elise får høre viktige opplysninger om drapene på flere små gutter. Men hun sitter i rullestol og
kan verken se eller snakke. Vi følger Elises kamp for å få formidlet det hun vet samtidig som morderen nærmer seg. Annerledes og nervepirrende.
 
Petter Hortten skal feire nyttår 1699 i Ribe med sin danske læremester. Årsskiftet er omgitt av dommedagsprofetier, og Hortten og læremesteren må oppklare et mord på sin vei. Glimrende innføring i 1600-tallet, og et must for den som kjenner nordre Vestfold. Historisk krim på sitt aller beste.
 
Liker du bygdefortellinger? Det finnes bygdekrim også! Bruheim skriver godt og med menneskekunnskap om helt vanlige steder og helt vanlige mennesker som rammes av helt uvanlige dødsfall.
 
Gunder Jomann finner seg kone i india. Hun vekker oppsikt i hjembygda, og en dag blir hun funnet brutalt drept. Vart og kjærlig om ungkarer og den lille lykken, brå død og små steder. Fossums beste krim etter min mening.
 
Dårlig språk og kjedelig handling! En irriterende bok som jeg knapt orket å lese ferdig. Er du enig eller tar jeg helt feil?
 
 
Annes anbefalinger 
Har dere kommet over en forfatter som heter Robert Goddard? Han er engelsk, og skriver litt rare, uforutsigbare bøker …den første jeg leste føltes ikke som krim før langt uti. Dessuten er han litt skummel. Veldig gode personskildringer. Biblioteket har 5 bøker oversatt til norsk, og 2 på engelsk
 
Tom Egeland syns jeg skriver spennende og drivende, det som på godt norsk heter pageturner, av og til er det veldig bra tidtrøyte. Den første jeg leste av han var ”sirkelens ende”, som ble skrevet lenge før Dan Brown kom med ”da Vinci-koden”, men den gjørde at Egelands bok fikk ekstra oppmerksomhet og er utgitt på flere språk.
 
Jeg tror nok at jeg er litt opphengt i bøker ala Sirkelens ende.
F.eks Raymond Khourys bok  ”Den siste tempelridder” Skikkelig aksjontriller.
 
A A A
zoom ut zoom innÅs kommune | Skoleveien 1 1430 Ås | Postboks 195 1431 ÅS | | Telefon: 64 96 20 00 | post@as.kommune.no